دولت پرزیدنت اوباما در چند سال گذشته سیاست نرمی در قبال تهران در پیش گرفت که رژیم ایران حتی تصورش را هم نمی کرد؛ از جمله، توافق هسته ای، چشم پوشی از رفتارهای خصمانه ایران در منطقه و موفقیت برخی در متقاعد کردن دولت آمریکا به این مساله که برای تعامل با ایران دو گزینه بیشتر وجود ندارد؛ یا جنگ یا توافق هسته ای و گشایش درها به روی تهران.
عده ای ایرانی در دولت آمریکا یا در میان افراد نزدیک به آن نفوذ کرده اند. همزمان با رسیدن حسن روحانی به پست ریاست جمهوری در ایران، این افراد به نفع رژیم ایران شروع به تبلیغ کردند. بنده به شخصه مقاله های فراوانی درباره این موضوع نوشتم که نیازی به تکرار آنها در اینجا نمی بینم.
انتخابات اخیر در آمریکا به مثابه نبرد جدیدی برای لابی ایران و منتفعین از رژیم آخوندی در واشنگتن بود. “دوستداران ایران” با توجه به اظهارات دونالد ترامپ و هیلاری کلینتون دو نامزد انتخابات در زمان تبلیغات انتخاباتی نگران بودند. گرچه سطوح نگرانی آنها متفاوت بود اما معلوم شد که کلینتون را بر ترامپ ترجیح می دهند و امیدوار بودند سیاست های کلینتون ادامه دهنده سیاست های اوباما و لو با اندکی تفاوت باشد.
مثلا، تریتا پارسی، رئیس شورای ملی ایرانیان آمریکا و معروف ترین چهره لابی ایران در واشنگتن، شب انتخابات یعنی همان زمان که رسانه ها از پیش افتادن کلینتون از ترامپ خبر می دادند در توئیتی نوشت “فراتر از آینده جمهوری، امشب خواهیم دید که آیا مخالفان توافق اتمی در کنگره مجازات و از پست های خود برکنار خواهند شد یا نه”.
تریتا پارسی بعد از اعلام نتایج قطعی انتخابات و رسیدن ترامپ به کاخ سفید سراسیمه تر و آشفته تر شد. او به مخالفان توافق هسته ای یا معترضان به سیاسات های رژیم ایران در کنگره آمریکا به شدت حمله کرد. او در واقع در تلاش بود تا نکته مثبتی در کل این ماجرا بیابد؛ به ویژه اینکه، هر دو مجلس شامل سنا و مجلس نمایندگان به دست جمهوری خواهان افتاد و آنان دوباره به کاخ سفید راه یافتند.
او در توئیتی نوشت:
“وای که چه خوشحالم! مارک کرک یکی از طرفداران سرسخت جنگ و مخالف توافق هسته ای، همین الآن کرسی خود را در مجلس سنا از دست داد. لابی صلح پیروز شد. جنگ سیاست بدی است.” از سوی دیگر، یک پژوهشگر آمریکایی با حالتی از ناامیدی در توئیتی نوشت: “جهانیان، ما را ببخشید (به خاطر انتخاب ترامپ)”. این خانم پژوهشگر به دریافت پول از ایران معروف بود و در محافل پژوهشی در واشنگتن از وی به عنوان کسی یاد می کنند که از ایرانی ها ایرانی تر است.
آنان پس از اعلام نتایج انتخابات در تحلیل خود تلاش کردند از درشتی اظهارات بی رحمانه ترامپ بکاهند. برخی اعضای تیم مذاکره کننده هسته ای آمریکا هم در بحث و تبادل نظر توییتری حضور داشتند. آنها گفتند و تاکید کردند ترامپ نگفته برجام را پاره می کند بلکه او به دنبال بازنگری در آن و اطمینان از اجرای آن است. تریتا پارسی در توئیتی گفت: “یک منبع مطلع به من گفت که اوباما در جریان گفتگو با ترامپ توضیح داده که چقدر حفظ یک توافق بی نقص با ایران اهمیت دارد.”
از سوی دیگر، شورای ملی ایرانیان آمریکا با انتشار بیانیه ای درباره نتایج انتخابات گفت “توافق هسته ای ایران در معرض خطر جدی است. ما به یکدیگر و همچنین به نسل های آینده مدیون هستیم تا عدم وضع سیاست های رادیکال را تضمین کنیم؛ سیاست هایی که هدف از آنها، ضربه زدن به اقلیت ها یا ابطال توافق هسته ای ایران و آغاز جنگی فاجعه بار است.”این بیانیه در ادامه افزود: “ما –به عنوان سازمانی با کارنامه پربار و به عنوان یک جامعه پویا- آمادگی کامل خود را برای بسیج و بکارگیری کلیه منابع آماده در جهت دفاع از آن حقوق و منافع اعلام می کنیم. خطراتی که اینک با آن روبرو هستیم دشوارتر از هر زمان دیگری است. هر کدام از ما باید به وظیفه خود عمل کرده و همچنین باید آماده بالابردن آمادگی خود باشیم. شورای ملی ایرانیان آمریکا (نایاک) پس از واقعه 11 سپتامبر یعنی زمانی که دارایی های ایرانیان در آمریکا توقیف شده بود تاسیس شد. دلیل عمده تاسیس این مرکز ایجاد صدایی همسو با دولتمان بود چرا که ما بدون صدا نمی توانیم از حقوق خود دفاع کنیم.”
رئیس لابی ایران حدود یک هفته بعد از پیروزی ترامپ دوباره به صحنه بازگشت؛ گویی که وی دوباره نیروی خود را بازیافته است. او در مقاله ای در مجله “سیاست خارجی” (فارن پالیسی) درباره پیامدهای زیر پاگذاشتن توافق هسته ای از سوی غرب هشدار داد.تریتا پارسی گفت “ایالات متحده نمی تواند بدون زیر پا گذاشتن و نقض قوانین حقوق بین الملل، توافق هسته ای را زیر پا بگذارد. هر گونه تلاش برای از میان بردن توافق به شکل مستقیم یا حتی مذاکره مجدد درباره آن منجر به انزوای آمریکا خواهد شد نه ایران.” پارسی افزود “در این شرایط، چشم انداز یک سیکل نادرست را که علیه طرفداران توافق با ایران استدلال می کنند، شاهد خواهیم بود. اگر روحانی در انتخابات بازنده باشد یکی از قوی ترین حامیان توافق هسته ای دیگر بر سرکار نخواهد بود تا از انجام تعهدات ایران در این توافق اطمینان حاصل کند. حتی اگر فقدان مکانیزم عملی برای برداشته شدن تحریم ها انتخاب مجدد حسن روحانی را متاثر نکند، هنوز احتمال آنکه تهران به دنبال راه خروجی از این توافق باشد همچنان زیاد است، زیرا در این شرایط اعمال محدودیت بر برنامه هسته ای به لحاظ سیاسی قابل دفاع نیست.”
پارسی برای فشار بیشتر بر دولت جدید آمریکا و تاثیر بر افکار عمومی در این کشور گفت دولت اوباما زمانی توانست یک ائتلاف قدرتمند علیه ایران شکل دهد که در قدم اول جامعه بین الملل را مجاب کرد که ایران در همکاری با غرب در خصوص برنامه هسته ای کوتاهی کرده است؛ اما به باور تریتا پارسی، امروز این ایران نیست که سخن از زیر پا گذاشتن توافق و مذاکره مجدد بر سر آن می گوید، بلکه ترامپ و حزب جمهوری خواه این سخنان را می گویند. او بار دیگر تلاش کرد تا درباره نقش مهم ایران در پرونده های گوناگون از جمله مبارزه با تروریسم بازار یابی کند و در این باره خاطر نشان کرد: “اگر اولویت وی در منطقه از بین بردن (دولت اسلامی) باشد، نه تنها به ائتلاف با ایران و روسیه نیاز دارد، بلکه وی همچنین نیاز دارد تا توافق هسته ای را پایدار نگه دارد تا مانع از بدتر شدن روابط با تهران شود؛ موضوعی که ناگزیر می تواند اثرات مستقیمی بر مبارزه علیه این گروه تندرو داشته باشد.”
انتظار می رود که تیم “نیاک” که رئیس فعلی آن تریتا پارسی است در دوره جمهوری خواهان تضعیف و کوچک تر شود. شاید هم این سازمان دچار تغییرات بنیادین و واقعی در سطح هیئت مدیره و اعضا شود و بر خلاف وضعیت کنونی، دوباره به آمریکایی های ایرانی تبار برگردد. این شورا اینک توسط يک فرد سوئدی ایرانی تبار ربوده شده است. ایرانیان آمریکا به او به چشم یک مزدور رژیم آخوندی تهران می نگرند. از تریتا پارسی در پرونده های گوناگونی به این خاطر شکایت شده است. وی روابط بسیار خوبی با وزیر امور خارجه ایران دارد.
در پایان، تقریبا تردیدی نيست که ترامپ، توافق هسته ای را نه لغو و نه پاره می کند. اما شاید وی اقدامات سرسختانه تری برای زیر نظر گرفتن رژیم ایران اتخاذ کند تا از پایبندی ایران به کلیه مفاد توافق هسته ای اطمینان حاصل کند. همچنین، افشای امتيازات محرمانه دولت اوباما به تهران دور از ذهن به نظر نمی رسد. ما همچنین انتظار داریم که آمریکا واکنشی در مخالفت با آزمایش های موشک های بالستیک رژیم ایران از خود نشان دهد و آن را نقض توافق هسته ای تلقی کند. بی شک تصویب آنچه به لایحه “سزار” معروف است که بر اساس آن دولت سوریه و حامیانش از جمله ایران و روسیه با تحریم های جدیدی رو به رو خواهند شد، و تمدید قانون تحریم های ایران به مدت ده سال دیگر برای پاسخ دادن به تحریکات این کشور، آن هم فقط یک هفته پس از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، نشانه هایی از خوش یمنی برای ایران به همراه ندارد.
ترجمه شده از: روزنامه الوطن
مسئولیت نوشته ها به عهده خود نویسنده است وسایت مرکز تحقیقات ایرانی خلیج عربی هیچ مسئولیتی در این مورد ندارد